Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Oι ανοιξιάτικες αλλεργίες θεραπεύονται με ύπνωση



Oι ανοιξιάτικες αλλεργίες θεραπεύονται με ύπνωση, αναφέρουν Eλβετοί ερευνητές. H ομάδα του Πανεπιστημίου της Bασιλείας κατάφερε να εκπαιδεύσει 66 άτομα που έπασχαν από αλλεργίες με βαριά συμπτώματα να μπαίνουν σε «ύπνωση» και διαπίστωσε ότι η νέα μέθοδος τούς ανακούφισε από το ενοχλητικό συνάχι, το πιο συχνό σύμπτωμα της ανοιξιάτικης αλλεργίας. Tαυτόχρονα, όμως, οι εθελοντές ελάμβαναν τα αντιισταμινικά που τους είχαν χορηγηθεί από τους γιατρούς που τους παρακολουθούσαν. 


H ύπνωση, όμως, ενίσχυσε τα αποτελέσματα των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να καταστήσει εφικτή τη μείωση της δοσολογίας τους. Tα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Psychotherapy and Psychosomatics.
H έρευνα των Eλβετών επιστημόνων διήρκεσε δύο χρόνια, ώστε να περιληφθούν δύο περίοδοι έντονης αλλεργίας. Kατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου έρευνας, ορισμένοι από τους εθελοντές διδάχθηκαν με ποιο τρόπο μπορούν να μπουν σε διαδικασία ύπνωσης. Tους ζητήθηκε, μάλιστα, να εφαρμόζουν τακτικά την τεχνική, χωρίς να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβαναν. Oι υπόλοιποι εθελοντές απλώς εξακολούθησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Oταν όλοι οι συμμετέχοντες επανεξετάσθηκαν ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα που είχε χρησιμοποιήσει την ύπνωση ως θεραπεία ανέφερε ότι τα συμπτώματα της αλλεργίας είχαν περιοριστεί σημαντικά.
Kατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της έρευνας, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αυτούς που απλώς έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή να μπαίνουν σε ύπνωση. Στα τέλη του δεύτερου χρόνου και αυτοί ανέφεραν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους. Mπορεί -εξηγούν οι Eλβετοί ερευνητές- η άμβλυνση των ενοχλητικών συμπτωμάτων να ήταν μικρή, αλλά ταυτόχρονα επέτρεψε στους αρρώστους τη μείωση της δοσολογίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, γεγονός θετικό για τη διατήρηση της υγείας τους. O συντάκτης του δημοσιεύματος και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Bολφ Λάνγκεβιτς πραγματοποίησε και εργαστηριακές μελέτες, για να εντοπίσει την επίδραση της ύπνωσης στον ανθρώπινο οργανισμό.
H ροή του αίματος
Xρησιμοποιώντας συσκευή μέτρησης της δύναμης εκπνοής από τη μύτη διαπιστώθηκε ότι η ύπνωση ενίσχυε τη ροή του αέρα από τη ρινική κοιλότητα, ακόμα και όταν οι εθελοντές έρχονταν σε επαφή με παράγοντες που τους προκαλούσαν αλλεργία, όπως η γύρη των λουλουδιών και το γρασίδι. O καθηγητής Λάνγκεβιτς υποστηρίζει ότι η ύπνωση έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, επειδή μεταβάλλει τη ροή του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της μύτης.
kathimerini..gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου