Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν περισσότερους από 100 τραυματίες μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις στο Malakal του Νότιου Σουδάν

Copyright Phil Moore

«Οι συγκρούσεις στο Malakal τις τελευταίες ημέρες έχουν περιορίσει την ικανότητά μας να φτάσουμε τους εκτοπισμένους πληθυσμούς στους χώρους όπου έχουν συγκεντρωθεί , γεγονός που εμποδίζει τους ανθρώπους αυτούς από τη λήψη ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται απεγνωσμένα» δηλώνει ο Raphael Gorgeu, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Νότιο Σουδάν .
«Ενώ μέρα με τη μέρα φροντίζουμε περισσότερους τραυματίες στα νοσοκομεία μας, ταυτόχρονα είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χωρίς υπάρχοντα και μικρή ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε φαγητό, νερό και  υγειονομική περίθαλψη» σημειώνει ο Gorgeu.
Οι ιατρικές ανάγκες των εκτοπισμένων θέτουν τις υφιστάμενες υγειονομικές εγκαταστάσεις κάτω από αυξανόμενη πίεση, με ορισμένες κλινικές και νοσοκομεία να έχουν ήδη φτάσει στα όρια τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τις ομάδες επείγουσας παρέμβασης για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αυτές ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εντείνει την υποστήριξή τους στους εκτοπισμένους πληθυσμούς στις Επαρχίες Awerial  και Lake και στην πρωτεύουσα Juba. Οι ομάδες των MSF έχουν επίσης αρχίσει πρόσφατα την παροχή στήριξης στους εκτοπισμένους πληθυσμούς που προσπαθούν να φύγουν από τη Bentiu με κατεύθυνση το Leer στην επαρχία Unity,  τη Nasir και τη Malakal στην επαρχία του Άνω Νείλου, τη Lankien στην πολιτεία Jonglei και τη Nimule στην ανατολική Equatoria στα σύνορα με την Ουγκάντα.  Έξω από τη χώρα οι ομάδες των MSF υποστηρίζουν τα Υπουργεία Υγείας της Ουγκάντα και της Κένυας, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη και καθαρό νερό στους πρόσφυγες, ενώ μια ομάδα διενεργεί εκτίμηση της κατάστασης στην Αιθιοπία.
Την ίδια στιγμή, οι ομάδες των MSF στο Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να λειτουργούν τα τακτικά προγράμματά τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι MSF λειτουργούν σήμερα συνολικά 15 προγράμματα σε εννέα από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν. Τον περασμένο μήνα, οι ομάδες των MSF παρείχαν 41.899 ιατρικές συνεδρίες, δέχθηκαν 1.628 ασθενείς στις ιατρικές εγκαταστάσεις τους, πραγματοποίησαν 282 χειρουργικές επεμβάσεις, βοήθησαν 852 μεταφορές ασθενών και περιέθαλψαν 655 τραυματίες πολέμου. Πενήντα τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού έχουν διανεμηθεί στα προγράμματά τους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση σε όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σεβαστούν την ακεραιότητα των ιατρικών εγκαταστάσεων, να επιτρέψουν στις οργανώσεις παροχής βοήθειας να έχουν πρόσβαση στις πληγείσες κοινότητες και να επιτρέψουν στους ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την εθνικότητά τους
http://www.msf.gr/magazine/oi-giatroi-horis-synora-perithalpoyn-perissoteroys-apo-100-traymaties-meta-apo-tis-sfodres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου