Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καλύτερα γεράματα έχουν όσοι απολαμβάνουν τη ζωή


Καλύτερα γεράματα έχουν όσοι απολαμβάνουν τη ζωή
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη ζωή φαίνεται ότι έχουν καλύτερη υγεία και σωματικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Αντιθέτως, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή τους εμφανίζουν υπερτριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης σωματικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους έχουν θετική και αισιόδοξη προσέγγιση του κόσμου. Επιπλέον, οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους απαισιόδοξους.




Πρόκειται για μια ακόμα μελέτη που αναδεικνύει τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα για τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας ιδίως κατά την τρίτη ηλικία. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πως η απόλαυση της ζωής έχει άμεση σχέση με τα μελλοντικά προβλήματα κινητικότητας των ηλικιωμένων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας, Άντριου Στεπτόου, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.200 άνδρες και γυναίκες, άνω των 60 ετών, για μια περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών.

Μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, αξιολόγησαν τον βαθμό απόλαυσης της ζωής από καθένα συμμετέχοντα και, στη συνέχεια, συσχέτισαν την ψυχική κατάστασή του με τη σωματική ικανότητά του σε καθημερινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι (αυτοεξυπηρέτηση ως προς το ντύσιμο, μπάνιο κ.α.) και έξω από αυτό (με βασικό κριτήριο την ταχύτητα βαδίσματος).

«Η μελέτη δείχνει ότι, οι ηλικιωμένοι που είναι πιο ευτυχισμένοι και χαίρονται τη ζωή περισσότερο, εμφανίζουν πιο αργή επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών τους όσο γερνάνε», εξηγεί ο Δρ Στεπτόου. Όσο πιο ικανοί είναι να απολαύσουν τη ζωή στην τρίτη ηλικία, τόσο πιο απίθανο είναι να εμφανίσουν σωματική ανικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η αξιολόγηση της απόλαυσης στη ζωή βασίστηκε σε θετικές απαντήσεις σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις: «Απολαμβάνω τα πράγματα που κάνω», «Απολαμβάνω να είμαι παρέα με άλλους», «Αναλογίζομαι τη ζωή μου στο παρελθόν με ένα αίσθημα ευτυχίας» και «Νιώθω γεμάτος ενέργεια σήμερα».

Υψηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή τους εμφάνιζαν όσοι ακόμα εργάζονταν (σε σχέση με τους συνταξιούχους), όσοι ήταν παντρεμένοι (σε σχέση με ανύπαντρους και χήρους) και όσοι είχαν ανώτερη μόρφωση και μεγαλύτερο εισόδημα. Αντίθετα, όσοι έπασχαν από χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, αρθρίτιδα, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη κ.α.), είχαν χαμηλότερα επίπεδα απόλαυσης της ζωής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου