Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι επιπτώσεις της καφείνης στην υγεία μας!

Οι επιπτώσεις της καφείνης στην υγεία μας!

Η καφεΐνη μπορεί να φέρει θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα ποτά, όπως τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά και άλλα.

Όταν καταναλώνεται σε μέτριες δόσεις μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, να βελτιώσει το έργο της καρδιάς και του εγκεφάλου, αλλά η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες, όπως βλάβες νεύρων, στομάχου, καρδιοαγγειακά προβλήματα κ.τ.λ.

•    Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι σε θέση να γεμίζει τον οργανισμό μας με ενέργεια. Ορισμένες από τις παρενέργειες σχετίζονται και με την αϋπνία.  Εάν θέλετε να κοιμηθείτε, καλυτέρα να μην δοκιμάστε προϊόν με καφεΐνη πριν από τον ύπνο.
•    Η υπερβολική κατανάλωση ποτών με καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και αρρυθμία. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή νόσο είναι πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης, γιατί μπορεί να οδηγηθούν σε καρδιακή αρρυθμία.
•    Επίσης σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαταραχές εγκυμοσύνης. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από 6 φλιτζάνια ποτών που περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και χαμηλό βάρος σε νεογνά.
•    Μια ακόμα παρενέργεια της καφεΐνης είναι και ο πονοκέφαλος. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά και οι νέοι, μπορούν να αποκτήσουν πονοκεφάλους, που να οφείλονται σε υπερβολική χρήση ενεργειακών ποτών, αναψυκτικών και αναψυκτικών τύπου κόλα.
•    Η υπερβολική κατανάλωση καφέδων θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και αφυδάτωση του δέρματος. Η καφεΐνη λειτουργεί και ως διουρητικό, αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση του σώματος.
•    Δεν αποκλείεται ακόμα και να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Οι άνθρωποι με νόσο Crohn, γαστρεντερικές παλινδρομήσεις, έλκος, κ.λ.π, καλό θα ήταν να πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ (ή άλλο είδος ποτού με καφεΐνη), διότι αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέος.
•    Τέλος η κατάχρηση καφεΐνης σε ποτά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση και στο σάκχαρο. Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή προβλήματα του σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να μειώσουν τη κατανάλωση καφεΐνης, επειδή μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Πηγή: www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου