Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ - ΠΟΣΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ


Για την υγεια μας η χορτοφαγικη διατροφη αναφέρεται στην πεποίθηση ή την πρακτική της κατανάλωσης απλών χορτοφαγικών πιάτων και απέχοντας από φαγητά με ζώα.

Η χορτοφαγικη διαιτα αποτελείται από φαγώσιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, αποξηραμένα μπιζέλια και φασόλια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, καθώς και σιτηρά.

Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Τίποτα δεν θα ωφελήσει την υγεία του ανθρώπου και δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες για επιβίωση της ζωής πάνω στη γη τόσο όσο η εξέλιξη σε μια χορτοφαγική διατροφή».

Διαφορετικοί τύποι Χορτοφαγικής Δίαιτας:
Η χορτοφαγική δίαιτα δεν αποτελείται από ένα ενιαίο πρόγραμμα διατροφής.

Κατηγοριοποιείται σε διαφορετικές ομάδες. 




Το μοτίβο των χορτοφαγικών πιάτων μπορεί περισσότερο ή λιγότερο να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες τρεις ομάδες: 
- Vegan διατροφή: ο βασιλιάς των χορτοφαγικών διατροφικών πλάνων αποκλείει όλα τα είδη κρέατος ή ζωικών προϊόντων. 
- Γαλάκτο-χορτοφαγική διατροφή: αυτό το είδος της χορτοφαγικής διατροφής αποτελείται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά προϊόντα. 
- Γαλάκτο-αυγό- χορτοφαγική διατροφή: αυτό το είδος του διατροφικού πλάνου αποτελείται κυρίως από αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Τρόποι να εξισορροπήσετε μια Χορτοφαγική Διατροφή

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να έχουν μια χορτοφαγική διατροφή, λόγω της θρησκείας, της συνείδησης ή απλώς λόγω προβλημάτων υγείας.

Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος είτε είναι υγεία, θρησκεία, προτιμήσεις ή απλώς συνείδηση, η χορτοφαγική διατροφή κερδίζει σιγά-σιγά δημοτικότητα.

Επίσης, είναι εύκολο να ετοιμάσετε ένα χορτοφαγικό πιάτο με μια σειρά από χορτοφαγικά τρόφιμα, καθώς και βιβλία μαγειρικής που διατίθενται για αυτά.

Μια καλή ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζοντας σας μια καλή υγεία, αλλά είναι απαραίτητο να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα στο διατροφικό σας πλάνο, γιατί αλλιώς μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας. 
Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή
Παλιότερα θεωρούσαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες υστερούσαν σε ορισμένες διατροφικές ανάγκες. Προσπαθώντας να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσετε αυτή την έλλειψη. 
- Τα όσπρια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των πιάτων για χορτοφάγους.
Τα όσπρια περιέχουν μόνο το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και έχουν έλλειψη από αμινοξέα.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, μπορείτε να προσθέσετε τόφου στη διατροφή σας.

Δεδομένου ότι το τόφου ζυμώνεται μερικώς, μπορεί επίσης εύκολα να χωνευτεί.

Επιπλέον, το τόφου είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες. Εκτός από το τόφου, είναι επίσης σκόπιμο να καταναλώνετε όσπρια, προκειμένου να διατηρήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα. 
- Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν σημαντική έλλειψη βιταμίνη Β12.
Αυτή η απώλεια μπορεί να αναπληρωθεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μαγιάς ή με τη λήψη πολυβιταμινών.
- Τα χορτοφαγικά φαγητά πρέπει να περιέχουν τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.
Μπορείτε να προσθέσετε τρόφιμα όπως η σόγια, το μπρόκολο, ή γογγύλι στη διατροφή σας, έτσι ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. 
- Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν επίσης από έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό συνήθως οφείλεται σε ελλιπή διατροφή.

Για να αποφύγετε την αναιμία, οι σταφίδες, τα φυλλώδη λαχανικά, ή τα εσπεριδοειδή μπορούν να προστεθούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα.
Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε το σωστό είδος θρεπτικών φαγητών, αντικαθιστώντας τα φαγητά γεμάτα από ενέργεια και πρωτεΐνες με φυτικές τροφές.

Μια χορτοφαγική διατροφή είναι ικανή να παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και βιταμίνες απαραίτητα για το σώμα σας, αλλά το μόνο που προαπαιτείται είναι να το σχεδιάσετε καλά!


Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Κ.
Πηγή: OLAFREE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου