Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

8 τρόποι για να καταπολεμήσεις τους φόβους σου


Κρίση πανικού; Κάνε ένα διάλειμμα

Οποιες κι αν είναι οι φοβίες που σε καταδιώκουν μάθε με ποίους τρόπους θα μπορέσεις να τις καταπολεμήσεις και να ελευθερωθείς οριστικά απ΄ αυτές



Νόμιζες ότι αυτή τη φορά θα το κατάφερνες αλλά μάταια. Τα χέρια σου ιδρώνουν, η γη χάνεται κάτω από τα πόδια σου και το σώμα σου παραλύει. Η επιχείρηση να μπεις στο ασανσερ υπήρξε πάλι αποτυχημένη…


Οποιες κι αν είναι οι φοβίες που σε καταδιώκουν, μπορείς να τις αντιμετωπίσεις με θέληση κι επιμονή. Άλλωστε, ο φόβος είναι μια ψευδαίσθηση. Χαλάρωσε και αντιμετώπισέ τον για να μπορέσεις να τον προσπεράσεις. Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς τρόπους για να μπορέσεις να το κάνεις με επιτυχία.
Πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι η τόλμη! Έχεις κλειστοφοβία οπότε η επιχείρηση... ασανσέρ σου προκαλεί τρόμο; Τόλμα το και μη φοβάσαι! Ακόμη κι αν έχεις προηγούμενη κακή εμπειρία, πόσες είναι οι πι
Πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι η τόλμη! Έχεις κλειστοφοβία οπότε η επιχείρηση... ασανσέρ σου προκαλεί τρόμο; Τόλμα το και μη φοβάσαι! Ακόμη κι αν έχεις προηγούμενη κακή εμπειρία, πόσες είναι οι πιθανότητες να επαναληφθεί;
1. Τόλμα το, μη φοβάσαι
Αποφεύγοντας να έρθεις αντιμέτωπη με τους φόβους σου τους κάνεις ακόμη μεγαλύτερους. Αντίθετα, αν τους αντιμετωπίσεις μπορείς και να τους εξαλείψεις. Αποδεικνύοντας ότι πράγματι μπορείς να κάνεις όσα θεωρούσες αδύνατα, αποκτάς εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και αυτοεκτίμηση. Κάνε λοιπόν άμεσα ότι σε φοβίζει γιατί αυτή ίσως είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Αν για παράδειγμα φοβάσαι να μπεις σε ασανσέρ και δε βρίσκεις το κουράγιο να το κάνεις, προσπάθησε ξανά και ξανά μέχρι να το πετύχεις. Στάσου έξω από τον ανελκυστήρα, πάρε βαθιές ανάσες και κάνε το απαραίτητο βήμα. Οποιος κι αν είναι ο φόβος σου, ερχόμενη αντιμέτωπη με αυτόν ολοένα και συχνότερα, το σίγουρο είναι πως θα αρχίσει να υποχωρεί…
2. Αποδέξου ότι φοβάσαι
Πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις φοβικά συναισθήματα είναι η αποδοχή. Μόνο αν αποδεχτείς το συναίσθημα θα καταφέρεις να λάβεις τη δύναμη για να το αντιμετωπίσεις. Κάθε φορά που βλέπεις τη φοβία να κάνει την εμφάνισή της, αντί να προβάλεις δικαιολογίες, πάρε βαθιές ανάσες, παραδέξου πως φοβάσαι και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσες να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με αγαπημένα σου πρόσωπα. Μίλα στο σύντροφό σου και στην οικογένεια σου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ώστε να νιώσεις ότι αποκτάς συμμάχους στη μάχη με τον φόβο.
3. Κρίση πανικού; Κάνε ένα διάλειμμα
Όταν το συναίσθημα του φόβου σε πλημμυρίζει, είναι αδύνατο να σκεφτείς βάσει λογικής. Το αίσθημα πανικού σε καταβάλει και νιώθεις αδύναμη να κάνεις το οτιδήποτε. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ίσως νιώσεις τις παλάμες σου να ιδρώνουν και η γη αυτομάτως χάνεται κάτω από τα πόδια σου. Όπως είναι φυσικό σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις ούτε να οπλιστείς με το απαραίτητο θάρρος που χρειάζεται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κάνεις ένα διάλειμμα και να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις σωματικά. Προσπάθησε να αποβάλλεις το άγχος κάνοντας μια βόλτα, πιες ένα φλυτζάνι ζεστής σοκολάτας ή κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Όταν αισθανθείς καλύτερα, θα είσαι σε θέση να σκεφτείς λογικά και να σταθμίσεις την κατάσταση, εξετάζοντας τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα καταφέρεις να έρθεις κατά πρόσωπο με τις φοβίες σου.
4. Βάλε το διαλογισμό στη ζωή σου
Ο διαλογισμός είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την αυτοσυγκέντρωση.Χρησιμοποίησε τη δύναμη του μυαλού σου για να καταφέρεις να καταπολεμήσεις τους πιο μεγάλους φόβους σου. Κάνε 10 λεπτά διαλογισμού ημερησίως και προσπάθησε να συμφιλιωθείς με αυτούς. Κάνε λοιπόν όπως οι Beatles, πάρε δύναμη και καλή επιτυχία. Αλλωστε, όπως έχουμε ήδη γράψει σε παλαιότερο άθρο μας, ο διαλογισμός βοθά νου και σώματι, δίνει ενέργεια. κίνητρα για επιτυχία και σε βοηθά να κόψεις τις κακές συνήθειες. Για να μάθεις πως θα το κάνεις, διάβασε το άρθρο μας "Το μυστικό των Beatles για γερή καρδιά".
5. Νιώσε τη χαρά και πάρε δύναμη
Λέγεται πως ο φόβος νικιέται από εξίσου δυνατά συναισθήματα όπως η χαρά και η ευγνωμοσύνη. Άντλησε λοιπόν δύναμη από απλά καθημερινά πράγματα και δες πόσο τυχερή είσαι για να μπορέσεις να καταπολεμήσεις ότι σου προκαλεί φόβο. Απλά κοίτα γύρω σου. Ο ήλιος λάμπει, είσαι υγιής και ο ζεστός καφές που μοσχομυρίζει. Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου πως βρίσκεσαι σε ένα γαλήνιο τοπίο ή σε κάποιο μέρος που νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία. Θα μπορούσε να είναι μια ανάμνηση από την παιδική ηλικία ή μια στιγμή που σε κάνει να νιώθεις ευτυχία, όπως για παράδειγμα το πρωινό καφεδάκι με το γάτο σου αγκαλιά. Άσε ε τα θετικά συναισθήματα να σε πλημμυρίσουν και να σε γεμίσουν με ενέργεια. Θα μπορούσες επίσης να δημιουργήσεις ένα λεύκωμα όπου θα σημειώνεις όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι δυνατή και χαρούμενη για να παίρνεις θάρρος κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με όσα φοβάσαι.
6. Δες την πραγματικότητα
Οι φοβίες κάνουν μια κατάσταση να μοιάζει περισσότερο τρομακτική απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα έχεις κλειστεί μέσα στο ασανσέρ ή έχεις δεχτεί επίθεση ληστή την ώρα που περπατούσες στο δρόμο αργά τη νύχτα, όπως είναι λογικό δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να ξανασυμβεί. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να επαναληφθεί είναι πολύ μικρότερες απ΄ ότι πιστεύεις.
7. Επιβράβευσε τον εαυτό σου
Κάθε φορά που κάνεις ένα βήμα προόδου πάρε το προσωπικό σου βραβείο αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου που πάλι δεν τα κατάφερε. Οι φοβίες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά χρειάζεται δύναμη, υπομονή και επιμονή. Κάθε φορά που καταφέρνεις να κάνεις πρόοδο και να βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των φόβων σου, επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια περιττή πολυτέλεια όπως για παράδειγμα ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο, ένα μποτέ ή μια ωραία ταινία στο σινεμά. Τα βραβεία αυτά θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια την επόμενη φορά.
8. Ζήτα τη βοήθεια ειδικού
Αν δοκίμασες όλα τα παραπάνω αλλά απέτυχες να κατακτήσεις τους φόβους σου, τότε ίσως θα έπρεπε να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο ψυχολόγος, αφού πρώτα λάβει το ιστορικό σου, θα προσπαθήσει, μέσα από την προσέγγιση που έχει επιλέξει θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τις φοβίες σου και να τις ξεπεράσεις μια για πάντα.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15583&subid=2&pubid=128767594

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου