Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

8 φυσικοί τρόποι «έκπληξη» για να νικήσετε τον πόνο

Όταν κάποιος υποφέρει από χρόνιους πόνους συνήθως θεωρεί ότι έχει δύο εναλλακτικές: χάπια ή… ανοχή. Κι όμως οι σύγχρονες μέθοδοι επιμένουν ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορεί να καταπραΰνουν τον πόνο.


1. Μασάζ


Ιδανικό για: πόνο στην πλάτη, οστεοαρθρίτιδα, έντονο πονοκέφαλο, ινομυαλγία, (μία μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μυς και τους συνδέσμους αλλά όχι τις αρθρώσεις), πόνο στον αυχένα, και αποθεραπεία από χειρουργική επέμβαση.
Το θεραπευτικό μασάζ εκτός από την ευφορία που χαρίζει, ενισχύει την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων ουσιών που παράγει ο οργανισμός ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του στρες. Ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο Science Translational Medicine, λειτουργεί και σε μοριακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση γονιδίων, που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
2. Γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία
Ιδανική για: πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος.
Το να μιλά κανείς για τον πόνο του αλλάζει την αντίληψη απέναντι σ’ αυτόν και συμβάλει σημαντικά στη μείωση του στρες, το οποίο ευθύνεται για την επιδείνωση πολλών και διαφορετικών ειδών πόνου. Στο πλαίσιο της διαχείρισης και αρμονίας μεταξύ του μυαλού και του σώματος, η γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία, θεωρείται η προσέγγιση που λειτουργεί καλύτερα απέναντι στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, το είδος αυτό της θεραπείας είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από ότι οι συμβατικές θεραπείες, και αυτό γιατί οι αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως η μείωση του άγχους όχι μόνο συμβάλει στην ελάττωση του πόνου αλλά βοηθούν τον ασθενή να διαχειρίζεται καλύτερα τα συμπτώματα του πόνου.
3. Βελονισμός
Ιδανικός για: Χρόνιο πόνο στην πλάτη, έντονο πονοκέφαλο, οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία, ισχιαλγία και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η αρχαία μέθοδος του βελονισμού, όπου ο ειδικός τοποθετεί σε συγκεκριμένα σημαία του σώματος πάρα πολύ λεπτές βελόνες, αποτελεί μέρος ενός ιατρικού πρωτοκόλλου, που επικεντρώνεται στην διόρθωση των ανισορροπιών της ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο βελονισμός, από ειδικό θεραπευτή, όχι μόνο καταπραΰνει τον πόνο αλλά συχνά, βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος του οργανισμού, όπου βρίσκεται και η αιτία συνήθως του πόνου.
4. Ύπνωση
Ιδανική για: οσφυαλγία και ενδεχόμενη ινομυαλγία.
Όσο εξωπραγματικό και αν φαντάζει, η υπνοθεραπεία πλέον κατατάσσεται μεταξύ των προτεινόμενων θεραπειών για τους πόνους στη μέση. Και αυτό γιατί, η υπνοθεραπεία λειτουργεί με σκοπό να «προκαλεί» μια κατάσταση της συνείδησης, που χαρακτηρίζεται από βαθιά χαλάρωση η οποία παράλληλα αυξάνει ην ένταση της ευαισθητοποίησης. Με άλλα λόγια, ο υπνωτιστής καθοδηγεί τον ασθενή να εστιάσει στη θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, μέσα από την συγκέντρωση σε εικόνες και θετικές ψυχολογικές αλλαγές στο σώμα του.
5. Γιόγκα
Ιδανική για: οσφυαλγία, αρθρίτιδα και ημικρανίες.
Η γιόγκα εστιάζει στην αυτοσυγκέντρωση και στη «χειραγώγηση» της ισορροπίας μεταξύ του νου και του σώματος, προκειμένου να επιτευχθεί η χαλάρωση. Αν και από την ιατρική κοινότητα δεν είναι πλήρως κατανοητό, πως η αυτοσυγκέντρωση μπορεί να απαλύνει τον χρόνιο πόνο, το American Pain Foundation προτείνει τη συγκεκριμένη θεραπεία ενάντια στους πόνους της μέσης. Εξάλλου, η άσκηση της γιόγκα βοηθά στη βελτίωση της αντιμετώπισης του μηχανισμού του άγχους, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να κάνει τα συμπτώματα του πόνου να γίνονται πιο αισθητά.
6. Διαλογισμός
Ιδανικός για: μείωση χρόνιων πόνων και συμπτώματα διαχείρισης τους.
Απλές ασκήσεις αναπνοής για τους αρχάριους, ενδέχεται να αποβούν σωτήριες για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν βασικές ασκήσεις αναπνοής, που βοηθούν τον καθένα να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από τους πόνους: Καθίστε ή ξαπλώστε αναπαυτικά και τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας σας, πίσω από τα πάνω δόντια σας..Εκπνεύστε από το στόμα και έπειτα κλείστε το στόμα σας και αναπνεύστε ήσυχα από τη μύτη σας μετρώντας ως το τέσσερα. Κρατήστε την αναπνοή σας, μετρώντας ως το επτά και εκπνεύστε μία ακόμα φορά από το στόμα μετρώντας μέχρι το οκτώ. Τέλος, εισπνεύστε και επαναλάβετε όλη την άσκηση τρεις ακόμα φορές.
7. Μπαχαρικά και ιχθυέλαιο
Ιδανικά για: μείωση των φλεγμονών, που πιθανόν να ευθύνονται για την επιδείνωση του πόνου.
Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ακόμα αμφιλεγόμενη και σημαντικό είναι ο καθένας να συμβουλευτεί το γιατρό του για το αν πρέπει και μπορεί να την ακολουθήσει. Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πόνος ανακουφίζεται όταν η καθημερινή διατροφή περιέχει ιχθυέλαιο πλούσιο σε Ω-3 και αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο βοηθά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι και ο κουρκουμάς λειτουργούν ως φυτικές εναλλακτικές της ιβουπροφαίνης, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες παυσίπονο.
8. Τάι τσι
Ιδανικό για: αρθρίτιδα, οσφυαλγία και ινομυαλγία.
Οι αργές κινήσεις αυτής της θεραπευτικής μεθόδου, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, εάν και εφόσον το επιβάλλει η απόφαση του προσωπικού γιατρού, μπορεί να καταπραΰνουν τους χρόνιους πόνους του ασθενούς, που πάσχει από ινομυαλγία, οσφυαλγία ή αρθρίτιδα. Τα οφέλη αυτής της μεθοδολογίας συμβάλλουν κυρίως στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος.
http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/10284

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου