Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης και Πρόληψης των Ουρολοιμώξεων


Φυσικοί Τρόποι Αντιμετώπισης και Πρόληψης των ΟυρολοιμώξεωνΞέρατε ότι η ουρολοίμωξη είναι από τις πρώτες αιτίες επίσκεψης στο γιατρό; Μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ουρολοίμωξη και, αν και πιο σπάνια, πολλοί άντρες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν.

Η αιτία της ουρολοίμωξης είναι η είσοδος βακτηρίων στο άνοιγμα της ουρήθρας, όπου στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν αναρωτιέστε εάν είχατε ποτέ ουρολοίμωξη, τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ξεκινά με συχνή και έντονη ανάγκη ούρησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο μία μικρή ποσότητα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν εξάντληση, τρέμουλο και κάποιοι παρουσιάζουν πυρετό.

Επιπλέον μπορούν να παρουσιαστούν θολά ούρα με ή χωρίς αίμα, ούρα με περίεργη μυρωδιά, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και πίεση  στην χαμηλή κοιλιακή χώρα.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στα νεφρά προκαλώντας πιο σοβαρή λοίμωξη. Οι γιατροί συνήθως αναστέλλουν την μόλυνση πριν φτάσει στα νεφρά με την συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αποφύγετε μία τέτοια λοίμωξη. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει το ουροποιητικό σύστημα στα πρώτα σημάδια της ουρολοίμωξης. Ας δούμε και τι άλλο μπορεί να μας βοηθήσει.
Μαγειρική Σόδα
Εάν αισθάνεστε ότι μια ουρολοίμωξη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της, δοκιμάστε να πιείτε λίγη μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό. Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει την οξύτητα στα ούρα σας και μπορεί να βοηθήσει τη λοίμωξη να περάσει.
Χυμός Κράνμπερι
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο χυμός κράνμπερι έχει μια ήπια αντιβιοτική δράση και μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την κύστη σας μακριά από τις μολύνσεις. Ο χυμός κράνμπερι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, την επικατεχίνη, που αποτρέπει τη σύνδεση των βακτηρίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Επειδή τα βακτήρια δεν μπορούν να συνδεθούν στον ιστό της κύστης, αποβάλλονται με τα ούρα αντί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τη λοίμωξη. Εάν είστε επιρρεπής στις ουρολοιμώξεις, προσπαθήστε να καταναλώσετε μία μικρή ποσότητα χυμού καθημερινά. Εάν αντιμετωπίζετε μία ουρολοίμωξη τη δεδομένη στιγμή, αυξήστε την κατανάλωση χυμού κράνμπερι στα 3-4 ποτήρια την ημέρα.
Μπλούμπερι
Αυτά τα μικρά μούρα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα κράνμπερι και μία έρευνα έχει δείξει ότι ενδεχομένως να έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες. Δοκιμάστε να καταναλώσετε όσα περισσότερα μπλούμπερι μπορείτε. Προσθέστε τα στα δημητριακά σας, στα smoothie ή απλά βάλτε τα σε ένα μπολ και καταναλώστε τα σκέτα. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι τα μπλούμπερι θεωρούνται ισχυρή υπερτροφή (superfood) με ένα πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία.
Νερό
Αυτός είναι μάλλον ο πιο σημαντικός και εύκολος τρόπος να κρατήσετε το σώμα σας μακριά από τις ουρολοιμώξεις. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 250ml νερό κάθε μία ώρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε τουαλέτα κάθε 4 ώρες. Εάν αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή μία ουρολοίμωξη, διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την πρόσληψη νερού ώστε να αραιώσετε τα ούρα σας. Εκτός από το νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε τσάι του βουνού ή πράσινο τσάι, για τα οποία έρευνες έχουν δείξει προστατευτική επίδραση έναντι σε λοιμώξεις.
Τι να αποφύγω;
Εφόσον δημιουργηθεί λοίμωξη, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη. Μερικά τρόφιμα που ερεθίζουν την κύστη είναι το ζαμπόν, οι πιπεριές, τα όσπρια, οι ντομάτες και η σάλτσα ντομάτας, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, ο καφές και το κρασί. Τρόφιμα που φαίνετε ότι δεν ασκούν κάποια αρνητική επίδραση στην κύστη είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, το λευκό ψωμί, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα αβγά, η γαλοπούλα, το βούτυρο, οι πατάτες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ζάχαρη, το παγωτό βανίλια, το γάλα και το αφέψημα μέντας. Νιτρικά άλατα σε καπνιστά κρέατα, όπως το μπέικον, το σαλάμι αέρος, το πεπερόνι, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και η καπνιστή γαλοπούλα, μπορούν επίσης να ερεθίσουν την κύστη, και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μία ουρολοίμωξη μπορεί να αποτελέσει μείζον θέμα υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Εάν νιώθετε ότι είστε στην αρχή της, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν μετά από 2 μέρες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αυτοί οι τρόποι θεραπείας είναι πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη της ουρολοίμωξης παρά στην αντιμετώπιση μίας πολύ προχωρημένης λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου