Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου 2014: Ενημέρωση και δράσεις


Με σκοπό την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).



Παρόλο που ο παιδικός καρκίνος είναι πολύ πιο σπάνιος από αυτόν των ενηλίκων, κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο 250.000 παιδιά υποφέρουν από διάφορες μορφές του, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Σπουδαία βοήθεια στις ελληνικές οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο προσφέρει τα τελευταία 31 χρόνια ο σύλλογος Φλόγα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τριφωνίδη, αναφέρει: «Θαυμάζω τη μάνα. Τη δύναμη της μάνας που καλείται να παλέψει για τη ζωή του παιδιού της που διαγνώστηκε με καρκίνο. Μέσα στο Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας φαίνεται η προσφορά της, οι τεράστιες ψυχολογικές και βιολογικές αντοχές που έχει».
Όπως η ίδια λέει, η κατάσταση στην Ελλάδα για τα παιδιά έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Τα 3 στα 4 παιδιά στη χώρα μας γίνονται καλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα παιδιά δεν είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Κάνουν τον αγώνα τους και τα περισσότερα θα γίνουν καλά», αναφέρει σχετικά αλλά τονίζει πως πρέπει να εξαλειφθεί οριστικά κάθε πιθανότητα να μη γίνει καλά το παιδί.
Δυστυχώς, στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Μπορεί, όμως, να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, αλλά και καλύτερη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τη νόσο και να ενημερώνουν σωστά τους γονείς.

Δράσεις αλληλεγγύης

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα η Φλόγα διοργανώνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, από τις 9.00 έως τις 12.00 εθελοντική αιμοδοσία για τα παιδιά με καρκίνο στα Νοσοκομεία Παίδων (Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία), ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ενημέρωση στα σημεία: Πλατεία Κοραή-Αthens Metro Mall- Golden Hall. Σπεύσατε, λοιπόν, για τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τα παιδιά!
Επιπλέον και η Super League στηρίζει τον αγώνα των Συλλόγων «Φλόγα» και «Λάμψη» και αφιερώνει την 25η αγωνιστική (15, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2014) στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.
- See more at: http://www.mama365.gr/14643/pagkosmia-hmera-kata-toy-paidikoy-karkinoy-2014-e.html#sthash.762X9lq8.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου