Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αντιμετωπίστε με βότανα τους πόνους στην κοιλιά!

Αντιμετωπίστε με βότανα τους πόνους στην κοιλιά!

Ένας στους δύο ασθενείς που επισκέπτονται το γαστρεντερολόγο ταλαιπωρείται από πόνους στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες αλλά και από το αίσθημα του καύσου.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η λαιμαργία, το άγχος, τα καυτερά ή λιπαρά φαγητά ή  άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως το έλκος, οι γαστρίτιδες, οι πέτρες στη χολή ή ο καρκίνος στο στομάχι.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αλλά και η ένταξη χωνευτικών φυτικών σκευασμάτων στο διαιτολόγιό μας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
 Ας δούμε λοιπόν τα βότανα που κάνουν καλό στα έντερα και την κοιλιά μας.


 
Το Ψύλλιο: Πρόκειται για ένα φυτό που προστατεύει ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα επειδή οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Είναι ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα. Με πολύ νερό, διεγείρεται το έντερο και ανακουφίζει όσους έχουν πρόβλημα να ενεργηθούν.
 
Ο Λιναρόσπορος: Βοηθάει στον καθαρισμό του εντέρου, αλλά θα πρέπει να πίνεται με προσοχή, αφού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλα διαστήματα εάν έχετε θυρεοειδή, ενώ άτομα με εγκολπώματα και φλεγμονώδεις κολίτιδες θα πρέπει να τον αποφύγουν.
 
Ο Ιβίσκος: Χρησιμοποιείται συχνά στις δίαιτες. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι ιδανικός για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
 
Ο Δυόσμος: Ναι ο δυόσμος με την υπέροχη μυρωδιά είναι ότι καλύτερο σαν ρόφημα εάν έχετε σπαστική κολίτιδα.
 
Η Ρολογιά: Από τα αρχαία χρόνια, όταν η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα, την χρησιμοποιούσαν για τους πόνους και τη σπαστικότητα του εντέρου. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
 
Το Θυμάρι: Το ιδανικό για δυσεντερίες. Επίσης ανακουφίζει από κολικούς ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση μιας διάρροιας.
 
Το Δενδρολίβανο και η Αχίλλεα: Δυο βότανα ιδανικά για να ανακουφιστείτε από τα “πετρωμένα” αέρια των εντέρων. Εάν δεν μπορείτε να αποβάλλετε τα αέρια σας, τότε ένα αφέψημα από δενδρολίβανο σε λίγη ώρα θα σας βοηθήσει και θα ανακουφιστείτε.
 
Ο Κόλιανδρος: Φάγατε και έχετε δυσπεψία; νιώθετε σαν να έχετε καταπιεί πέτρες; Βράστε λίγο κόλιανδρο και πιείτε τον. Θα σας ανακουφίσει.
 
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα χιλιάδες βότανα που υπάρχουν στη χώρα μας και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
 
Λουίζα: ένα έντονα αρωματικό φυτό, το οποίο πίνεται εύκολα και βοηθά στη χώνεψη και κατά της νεύρωσης του στομάχου.Επίσης τονώνει τη λειτουργία του στομαχιού, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια του στομαχιού) και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
 
Όμως τα βότανα από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας ανακουφίζουν πάντα. Πρέπει και εμείς να προσέχουμε τη διατροφή μας. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε λάδι, σε φρούτα και γενικά σε διαλυτές φυσικές ίνες που καθαρίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Πάνω από όλα μην ξεχνάτε ότι το νερό, είναι ο καταλύτης για να λειτουργήσει ολόκληρο το σύστημα και θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια τη μέρα.
http://www.iatropedia.gr/articles/read/5753

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου