Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κατανάλωση ζάχαρης και καρκίνος


Η ζάχαρη δεν είναι μόνο η κύρια πηγή των επιπλέον θερμίδων στον αναπτυγμένο κόσμο. Μια τελευταία έρευνα δείχνει επίσης ότι τα καρκινικά κύτταρα ευνοούνται στο υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού (HFCS), προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για να το αποφύγετε.

Μερικά χρόνια πριν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος χρησιμοποιούν τη φρουκτόζη για να διαιρεθούν και να αναπαραχθούν, απομυθοποιώντας προηγούμενες υποθέσεις ότι όλα τα σάκχαρα ήταν τα ίδια. Τα καρκινικά κύτταρα που είχαν τραφεί με γλυκόζη και φρουκτόζη χρησιμοποίησαν τα σάκχαρα με δύο διαφορετικούς τρόπους.

«Πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με καρκίνο»
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cancer Research, θα μπορούσαν να εξηγήσουν παλαιότερες μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση φρουκτόζης με τον καρκίνο του παγκρέατος, μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές της νόσου.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν εύκολα να μεταβολίσουν τη φρουκτόζη για να αυξήσουν τον πολλαπλασιασμό τους σύμφωνα με το Dr Anthony Heaney του Jonsson Cancer Center του UCLA και τους συνεργάτες του (2010). 
[Τα ευρήματα]…έχουν μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο που καταναλώνουν διαιτητική, επεξεργασμένη φρουκτόζη και δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης φρουκτόζης ή ο περιορισμός της, μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου, είπε.
Oι άνθρωποι στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, καταναλώνουν απίστευτα ποσά φρουκτόζης, κυρίως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η οποία είναι ένας συνδυασμός από φρουκτόζη και γλυκόζη και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα αναψυκτικά, στο ψωμί και σε μια σειρά από άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παραδόξως, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών, των  εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας και ορισμένων ειδικών της υγειονομικής περίθαλψης, για το αν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτοζης και άλλα ζαχαρούχα συστατικά αυξάνουν την παχυσαρκία (αν και φυσικά οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι που δεν καλλιεργούν καλαμπόκι ως προς το ζην ήδη γνωρίζουν την απάντηση σε αυτή το θέμα). Αυτό εξηγεί γιατί δεν υπήρξε περισσότερη δημόσια εκπαίδευση σχετικά με τις συνέπειες από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσια σε φρουκτόζη.

Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όλα τα σάκχαρα

Ορισμένες ομάδες γνωρίζουν την αλήθεια και έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν δυνατά. Η American Heart Association, για παράδειγμα, λέει ότι η πάρα πολλή ζάχαρη οποιουδήποτε είδους δεν θα μεγαλώσει μόνο τη ζώνη σας, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Και μια σειρά από πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, έχουν εξετάσει την επιβολή φόρου επί των ζαχαρούχων αναψυκτικων για να πληρώσουν τα έξοδα από τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με παχυσαρκια και οι οποίοι καλύπτονται από ασφαλιστικά προγράμματα υγείας της κυβέρνησης. Αλλά αυτοί οι φόροι αντιμετώπισαν ξεσήκωσαν μεγάλη και επιτυχημένη αντίδραση, ως επί το πλείστον με τη βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδες συμφερόντων που λένε ότι η ζάχαρη είναι απλά ζάχαρη!!!!
Η ομάδα του Heaney διαπίστωσε το αντίθετο, ανέφερε το Reuters. Κατά τη διάρκεια δοκιμών μεγάλωσαν παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα και τα τάιζαν μόνο γλυκόζη και φρουκτόζη. Τα καρκινικά κύτταρα επιβίωσαν και με τα δύο είδη ζάχαρης, αλλά πολλαπλασιάστηκαν μόνο με φρουκτόζη. 
Είναι σημαντικό ότι ο μεταβολισμός της φρουκτόζης και της γλυκοζης είναι αρκετά διαφορετικός, έγραψε η ομάδα. Νομίζω ότι αυτή η δημοσίευση θα έχει πολλές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Ας ελπίσουμε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπάρξει κάποια προσπάθεια  για μια υποχώρηση στην κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη στη διατροφή μας, είπε σε μια δήλωση ο Heaney.
Η κατανάλωση προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη αυξήθηκε γρήγορα – κατά 1.000 τοις εκατό – μεταξύ 1970 και 1990, περίπου την εποχή που η επιδημία της παχυσαρκίας άρχισε σοβαρά.
Η ιστορία της νόσου συνδέεται με τη σακχαρούχα διατροφή
Το σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη έχει επίσης συνδεθεί με άλλες ιατρικές παθήσεις και ασθένειες:
  • Μια διατροφή πλούσια σε αυτό, προκαλεί τον οργανισμό να παράγει περίσσεια ουρικού οξέος, το οποίο επιδεινώνει την ουρική αρθρίτιδα – μια κατάσταση που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος – σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Nutrition (Μάρτιος 2012).
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρεια Καρολίνα, δήλωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να επιδεινώσει τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος. Μειώνεται η αποθήκευσή μορίων κρίσιμης σημασίας που ονομάζονται ATP, τα οποία παρέχουν στα κύτταρα του ήπατος (και σε άλλα κύτταρα του σώματος) ενέργεια για σημαντικές κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού,  – αναφέρει η Science Daily –.
  • Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nephrology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση «διαιτητικής φρουκτόζης» επιδεινώνει τη νεφρική νόσο αναστέλλοντας την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, προκαλώντας ανεπάρκεια.


Πηγή:Το άρθρο παρατίθεται αυτούσιο και είναι  αποτέλεσμα βιβλιογραφικής εργασίας και μελέτης της επιστημονικής ομάδας του http://nutrilabs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου