Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΕΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Γυάλινα σφυριά. Υπέρβαροι αστροναύτες. Αεροπλάνα από συμπαγές μολύβι. Φαίνονται απίθανες, αλλά αυτές οι θεραπείες θα σε βάλουν στο δρόμο προς την ίαση.


Πριν από 20 χρόνια είχα γνωρίσει έναν παππού στην Αίγινα, τον κυρ-Τάσο, ο οποίος υποστήριζε ότι είχε βρει τη θεραπεία για τον καρκίνο: το αμπέλι του. Ορκιζόταν ότι, αν κάθε χρόνο -το Σεπτέμβριο ήταν η εποχή που πρότεινε, για ευνόητους λόγους- τρως για δύο βδομάδες μόνο σταφύλια, θα αποφύγεις εκτός από καρκίνο και πολλές άλλες αρρώστιες. Απ' ό,τι φαίνεται, ο κυρ-Τάσος δεν ήταν μία μοναχική ιδιοφυΐα. Μία Αμερικανίδα εξέδωσε ένα βιβλίο το 1928 (The Grape of Cure) που στην ουσία έλεγε το ίδιο πράγμα. Υποστήριζε μάλιστα ότι είχε νικήσει τον καρκίνο του στομάχου με τη βοήθεια του διονυσιακού φρούτου. 


Χωρίς να πολυλογούμε, το ιατρικό κατεστημένο δεν πίστεψε ποτέ ότι κάτι τόσο απλό όπως το να τρως σταφύλια είναι η απάντηση στον καρκίνο. Οσο ακραία, ίσως κι επικίνδυνη, είναι η συνταγή του κυρ-Τάσου, σήμερα οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι οι φυσικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον διάσημο καρπό αυτού του φρούτου -που φέρει την επιστημονική ονομασία Vitis Vinifera- θα μπορούσαν να προλάβουν και, ναι, ίσως και να θεραπεύσουν κάποια είδη όγκων σε ποντίκια. Σύμφωνοι, ίσως να μη θέλεις να τα ποντάρεις όλα σε ένα τρωκτικό με καρκίνο σε ύφεση, αλλά υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στη σύγχρονη επιστήμη, που έχουν βρει κάποια πολύ περίεργα αντίδοτα.

Πονάει η μέση σου; Βάλε τα ακουστικά σου. Κακή αναπνοή; Βάλε μία λάμπα. Αυτές είναι δύο από τις έξι απίστευτες, αλλά αληθινές, θεραπείες που προέρχονται απ' όλο τον κόσμο: από την Αυστραλία μέχρι το Οχάιο. Δεν σου υποσχόμαστε ότι θα θεραπεύσουν τον καρκίνο, αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσουν να λύσεις διαφορετικά προβλήματα που «πλήττουν» την καθημερινότητά σου.
Στείλε SMSΕτσι θα κόψεις το κάπνισμα. Οταν τα χέρια σου αρχίσουν να τρέμουν και αποκτούν το δικό τους μυαλό που τα καθοδηγεί στις τσέπες σου, αντί για το τσιγάρο, πιάσε το κινητό σου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία συνέκριναν πόσο καλά τα πήγαιναν δύο ομάδες καπνιστών, που προσπαθούσαν να το κόψουν. Βρήκαν ότι αυτοί που λάμβαναν μηνύματα με συμβουλές για το πώς να κρατηθούν μακριά από το τσιγάρο καθώς κι εμψυχωτικά μηνύματα από άλλους καπνιστές που το είχαν ήδη κόψει παρουσίαζαν διπλάσιες πιθανότητες να το κόψουν από αυτούς που δεν λάμβαναν τα μηνυματάκια. Επίσης, η ομάδα με τα SMS είχε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας μακροπρόθεσμης αποφυγής του καπνίσματος και μετά την πάροδο 6 μηνών. «Οι άνθρωποι έχουν το κινητό πάντοτε μαζί τους, οπότε είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την παροχή υποστήριξης» λέει ο συγγραφέας της έρευνας Robyn Whittaker. «Είναι σχετικά ανώνυμο κι εμπιστευτικό».

Φέρ' το στα μέτρα σου
Οταν είσαι έτοιμος να το κόψεις, θέσε μία ημερομηνία και πήγαινε στο www. backpackit. com, ένα σάιτ στο οποίο -μεταξύ άλλων- μπορείς να κανονίσεις να στέλνονται αυτόματα μηνύματα στον εαυτό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να αποφύγεις την προβλεψιμότητα μπορείς να τα βάλεις να έρχονται σε τυχαία σειρά και σε χρόνους όπως «αργότερα σήμερα» ή «αύριο πρωί». Οπως και να 'χει, βάλε ενθαρρυντικά μηνύματα και τους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κόψεις (όπως π.χ. μία κάπως πιο καθυστερημένη έξοδο από τον πλανήτη Γη). Μετά, πάρε το κινητό σου και στείλε ένα μήνυμα στην οικογένεια και στους φίλους σου ζητώντας τους να σου στέλνουν εμψυχωτικά μηνύματα την ημέρα που θα ξεκινήσεις την υπερπροσπάθεια καθώς και τις αμέσως επόμενες (τις πιο δύσκολες δηλαδή). Κράτα αυτά που σου αρέσουν πιο πολύ κι όταν σε πιάνει το προαναφερθέν τρέμουλο, άνοιγε και διάβαζέ τα. 
Φύσα στο Σωλήνα
Οχι, δεν σου κάνουμε αλκοτέστ, αλλά αν έχεις υπνική άπνοια, μπορείς να πάρεις ένα ντιτζεριντού, ένα ξύλινο όργανο των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, που μοιάζει με μεγάλο σωλήνα. Υπάρχει εδώ και αιώνες, όμως έχει αρχίσει δεύτερη καριέρα ως ιατρική συσκευή. Ερευνητές ανέφεραν στο British Medical Journal ότι εξέτασαν 25 άτομα με υπνική άπνοια (πάθηση που εμποδίζει την αναπνοή λόγω χαλαρωμένων μυών του λαιμού) και βρήκαν ότι αυτοί που έκαναν μαθήματα ντιτζεριντού για 4 μήνες είχαν τρεισήμισι φορές λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας από αυτούς που δεν φυσούσαν τους σωλήνες τους. Οι νεόκοποι μουσικοί επίσης ροχάλιζαν λιγότερο. Απ' ό,τι φαίνεται, υπεύθυνες είναι οι δονήσεις που εξασκούν τους ιστούς του στόματος και του λαιμού, λέει ο ερευνητής Milo Puhan. «Οταν αυτοί οι μύες δυναμώνουν, η γλώσσα δεν μπορεί να κλείσει τις αεροφόρες οδούς τόσο εύκολα».

Φέρ' το στα μέτρα σου
Αν σου φαίνεται πολύ φευγάτο να φυσάς σε έναν ξύλινο σωλήνα για να θεραπεύσεις την υπνική άπνοια, τότε μάλλον δεν είσαι ενήμερος για τις εναλλακτικές. Η πιο συχνή λύση είναι η μέθοδος CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) η οποία αφορά στο να περνάς κάθε νύχτα συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα, που φυσάει ένα συνεχές ρεύμα αέρα στο λαιμό σου, για να μην καταρρεύσει το σύστημα και αποφράξει τους αεραγωγούς. Η άλλη προσέγγιση είναι η εγχείρηση, η οποία είναι αποτελεσματική στο 30%-60% των περιπτώσεων. Τώρα είσαι έτοιμος να δώσεις μία ευκαιρία στο ντιτζεριντού;
Κάνε Μασάζ στη Μέση σου...
...με μουσική. Ερευνητές από την Cleveland Clinic βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έπασχαν από λουμπάγκο κι άλλες συναφείς παθήσεις της μέσης, μετά από μία ώρα ακρόασης μουσικής την ημέρα αισθάνονταν 20% λιγότερο πόνο μετά από μία εβδομάδα μόνο. «Η δράση της μπορεί να οφείλεται στο ότι αποσπά την προσοχή ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ενεργεί χαλαρώνοντας τους μυς» λέει η Sandra Siedlecki. «Νέες έρευνες που γίνονται σχετικά με την επιρροή της μουσικής σε στρεσογόνες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, θα δείξουν περισσότερα».

Φέρ' το στα μέτρα σου
Μην κάνεις το λάθος να ανοίξεις το ραδιόφωνό σου και να αράξεις. Στην έρευνα, αυτοί που διάλεγαν τα δικά τους κομμάτια αισθάνονταν πολύ λιγότερο πόνο από αυτούς που άκουγαν τα κομμάτια που τους έβαζαν οι ερευνητές. Δεν είχε σημασία αν οι αυτοσχέδιοι άρχοντες των decks άκουγαν death metal ή easy listening άριες. «Τα διαφορετικά είδη μουσικής είχαν το ίδιο αποτέλεσμα» λέει η Siedlecki. Οπότε κάνε το δικό σου playlist και πάτα το play όταν ο πόνος της μέσης σου χτυπά την πόρτα, αλλά πρόσεχε την ένταση: εκτός από τους αχώνευτους γείτονες που θα  φωνάξουν την αστυνομία έχει φανεί ότι οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να ακυρώσουν όλα όσα με τόσο κόπο έχτισες.

Αλλαξε τα Φώτα σου
Η κολλητική ταινία έχει εκατοντάδες -ίσως χιλιάδες- χρήσεις, αλλά οι ερευνητές του Hadassah School of Dental Medicine στο πανεπιστήμιο Hebrew δεν θεώρησαν ότι η θεραπεία της κακής αναπνοής ήταν μία από αυτές. Πειραματίστηκαν με άλλες, λιγότερο δεσμευτικές, μεθόδους για να καταπολεμήσουν τη βρώμα. Σε έρευνα στο Journal of Medical Microbiology, οι ερευνητές εξέθεσαν δείγματα σάλιου σε φως σε διάφορα μήκη κύματος και μετά τα μύρισαν. Ο νικητής με διαφορά μύτης: το μπλε φως. «Προκαλεί το σχηματισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που είναι βλαβερές για τα αναερόβια βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κακή αναπνοή» λέει ο συγγραφέας της έρευνας Nir Sterer.

Φέρ' το στα μέτρα σου
Μέχρι οι ερευνητές να καταφέρουν να σχεδιάσουν μία ασφαλή συσκευή μπλε φωτός, πρέπει να γίνεις λίγο δημιουργικός. Αλλαξε τα φώτα πάνω από το νιπτήρα σου με μπλε. Κάνε την καθημερινή υγιεινή σου (πλύσιμο δοντιών, φλος και στοματικό διάλυμα) λουσμένος στην ευεργετική απόχρωσή τους και ίσως αυτή η τακτική να βοηθήσει τη δυσάρεστη αναπνοή σου και δεν θα σε βλάψει, εκτός κι αν σταθείς στις μύτες των ποδιών σου κι εκθέσεις τα δόντια σου για ώρες: πολύωρη και κοντινή έκθεση σε μπλε φως μπορεί να βλάψει τους ευαίσθητους ιστούς των ούλων.
Το Κερασάκι στην Τούρτα σου
Πάρε τα πάνω σου μετά την άρση 100 κιλών στην μπάρα σηκώνοντας 340 γραμμ. χυμό κεράσι. Σε 8ήμερη μελέτη με συμμετέχοντες άντρες που σήκωναν βάρη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ ανακάλυψαν ότι αυτοί που κατέβαζαν ένα ποτήρι χυμό κεράσι δύο φορές την ημέρα διατηρούσαν περισσότερη δύναμη (18%) και ανακουφίζονταν από τον πόνο πιο γρήγορα (μία μέρα νωρίτερα) από αυτούς που έπιναν ένα energy drink με γεύση κεράσι. Μία συγκέντρωση από αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, λέει ο συγγραφέας της έρευνας Declan Connolly. «Ελαχιστοποιούν τις μικροσκοπικές βλάβες στις μυϊκές ίνες, που γίνονται με την απότομη συστολή».

Φέρ' το στα μέτρα σου
Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν καλύτερο να τρως τα κεράσια παρά να τα πίνεις σε χυμό. Το μόνο πρόβλημα θα ήταν ότι θα έπρεπε να τρως δεκάδες κεράσια για να πιάσεις το ποσό των αντιοξειδωτικών που υπάρχει σε ένα ποτήρι χυμό κερασιού, το οποίο ο Connolly λέει ότι είναι το μόνο απαραίτητο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι το πότε το καταναλώνεις. «Είναι καλύτερα να πίνεις το χυμό αμέσως μετά τις άρσεις ή οποτεδήποτε κάνεις ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα» λέει. Βρες μία μάρκα από φυσικά κεράσια χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Φτιάξε τον Προστάτη σουΘα το καταφέρεις με Botox. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι ένας πρησμένος αδένας και οι ρυτίδες στο μέτωπό σου δεν έχουν κανένα κοινό σημείο, εκτός από το ότι ο πρώτος μπορεί να προκαλέσεις τις δεύτερες. Πρόσφατη έρευνα στο British Journal of Urology International έδειξε ότι από τους άντρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH) που τους έγινε μία ένεση Botox στον αδένα, οι περισσότεροι είχαν 30% βελτίωση στα συμπτώματά τους, συμπεριλαμβανομένης και της τάσης για ούρηση. Το Botox φαίνεται ότι βοηθάει την BPH με το να μπλοκάρει τα κύρια νεύρα που ευθύνονται για την ανώμαλη διόγκωση του αδένα. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται και οι έρευνες δείχνουν ότι το ακόμα καλύτερο είναι ότι τα οφέλη μίας ένεσης κρατάνε για έναν ολόκληρο χρόνο - τρεις φορές παραπάνω απ' ό,τι κρατάνε για τις ρυτίδες, λέει ο συγγραφέας της έρευνας Michael Chancellor. 

Φέρ' το στα μέτρα σου
«Το Botox είναι καλή λύση για τους νεότερους άντρες που δεν θέλουν να πάρουν χάπι ή να κάνουν εγχείρηση» λέει ο Chancellor και προσθέτει ότι και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, από εξάντληση μέχρι στυτική δυσλειτουργία. «Ολοένα και περισσότεροι γιατροί εκπαιδεύονται για να το χορηγούν». Είναι πιο δύσκολο να βρεις το στόχο κάτω από τη μέση παρά πάνω στο πρόσωπο κάποιου, γι' αυτό και οι γιατροί χρησιμοποιούν υπέρηχους για να πετύχουν τον αδένα. «Ακούγεται χειρότερο απ' ό,τι είναι. Το ίδιο απόγευμα μπορείς να πας για μπασκετάκι». 
http://www.menshealth.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου