Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις του 2008


Χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς ουλές, δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις, δυνατότητα να έχουμε ο καθένας μας το χάρτη του γενετικού του κώδικα. Αυτά είναι μερικά από τα 10 εντυπωσιακότερα επιτεύγματα της Ιατρικής το 2008...


1. Δημιουργήθηκαν κιινητήριοι νευρώνες - για πρώτη φορά από βλαστοκύτταρα ασθενών που έπασχαν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS - λέγεται και πλαγία μυατροφική σκλήρυνση). Χάρη σε μια νέα τεχνική επεξεργασίας βλαστοκυττάρων παρήχθησαν κινητήριοι νευρώνες από το δέρμα ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο Λου Γκέριγκ (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ALS). Το επίτευγμα αυτό επιστημόνων των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Κολούμπια δημιουργεί ελπίδες ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μπορεί να είναι δυνατό να θεραπεύονται ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους με θεραπείες βασισμένες σε δικά τους, ενήλικα βλαστοκύτταρα

2. Φλεγμονή εναντίον χοληστερίνης στις καρδιακές ασθένειες. Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η μείωση των φλεγμονών είναι εξίσου σημαντική με τη μείωση της χοληστερίνης για τη θεραπεία των καρδιακών νόσων. Μια φλεγμονή είναι ροή λευκών αιμοσφαιρίων και χημικών ουσιών που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημά μας για να αποτρέψει μια ζημιά ή μόλυνση. Ηχοληστερίνη, απέδειξαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνη χωρίς αυτή τη διαδικασία, η οποία διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην αρτηριοσκλήρυνση.

3. Επεμβάσεις χωρίς ουλές. Κάνοντας μόνο λίγες εσωτερικές τομές, χειρουργοί στην Καλιφόρνια αφαίρεσαν τη σκωληκοειδίτιδα μιας γυναίκας από τον κόλπο της. Σε μια άλλη έγινε με τον ίδιο τρόπο επέμβαση αφαίρεσης της χολής. Η ιδέα είναι, αντί να γίνονται τομές στα κοιλιακά τοιχώματα, ο χειρουργός να χρησιμοποιεί μια οπή του σώματος – στόμα, κόλπο ή πρωκτό. Ο στόχος είναι λιγότερος πόνος, λιγότερη παραμόρφωση, μικρότερος χρόνος ανάρρωσης – ώρες σε σύγκριση με εβδομάδες. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να μπει στο σώμα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στον αφαλό.

4. Το γονιδίωμα στη διάθεση των μαζών. Ένα τεστ που διατίθεται στην αγορά (οι πρώτες που το διέθεσαν ήταν οι αμερικανικές εταιρείες 23andMe και Navigenics) καθιστά δυνατό σε όλους μας να χαρτογραφήσουμε ολόκληρο τον γενετικό μας κώδικα και να αποκαλύψουμε μερικά από τα εν δυνάμει χρήσιμα ή απλώς ενδιαφέροντα μυστικά του – τα μόνα που χρειάζονται είναι 399 δολάρια και λίγο επίχρισμα από το εσωτερικό του στόματος.

5. Νέα γονίδια αποκαλύπτουν τα μυστικά του Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες εντόπισαν τέσσερα καινούρια γονίδια, για τα οποία ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψουν να εξηγήσουν γιατί τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν σ’ αυτή την εκφυλιστική εγκεφαλική νόσο, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο ούτε και τρόπος να διαγνωστεί χωρίς νεκροψία. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν την κατανόηση των γενετικών μηχανισμών που διέπουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

6. Εμβόλιο πέντε σε ένα. Με ένα εμβόλιο παρέχεται προστασία εναντίον πέντε ασθενειών, μειώνοντας τις συνιστώμενες ενέσεις κατά 30%. Μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη και νήπια ηλικίας από 6 εβδομάδων ως 4 ετών. Καλύπτει την διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας τύπου Β.

7. Γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού. Κυκλοφόρησε ένα κιτ (SPOT-Light HER2 CISH) με το οποίο κάποιος που πάσχει από καρκίνο του μαστού μπορεί να κάνει γενετικό τεστ για να διαπιστώσει αν μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία με το φάρμακο Herceptin. Το φάρμακο αυτό εμποδίζει την υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης από τα γονίδια HER2, η οποία προκαλεί την αύξηση των καρκινικών κυττάρων. Όσο περισσότερα τέτοια γονίδια έχει ο ασθενής, τόσο καλύτερα θα επιδράσει το Herceptin.

8. Εναλλακτικό τεστ για το σύνδρομο Ντάουν. Δεν χρειάζονται βελόνες: ένα νέο γενετικό τεστ μπορεί να εντοπίζει το Ντάουν με τον έλεγχο σ’ ένα δείγμα αίματος της μέλλουσας μητέρας. Το νέο τεστ αναπτύχθηκε στο Χονγκ Κογκ, οδηγεί στη διάγνωση του 90% των κρουσμάτων του συνδρόμου Ντάουν και είναι απολύτως ακίνδυνο.

9. Έμπλαστρο κατά της ναυτίας για καρκινοπαθείς. Τα έμπλαστρα αυτά μπορούν πραγματικά να ηρεμήσουν το ανακατεμένο στομάχι σ’ ένα πλοίο. Έτσι κάποιοι αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ίδια ιδέα στους καρκινοπαθείς μετά τη χημειοθεραπεία. Το Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το Sancuso, ένα έμπλαστρο που απελευθερώνει μια συνεχή δόση του φαρμάκου granisetron, που μειώνει τη ναυτία. Υπάρχει επίσης σε διάλυμα, ταμπλέτα και σε ενέσιμη μορφή, όμως το έμπλαστρο είναι πιο ευκολόχρηστο και βολικό.

10. Αυτομεταμόσχευση βρόγχου που δημιουργήθηκε από βλαστοκύτταρα. Για πρώτη φορά, γιατροί στην Ισπανία μεταμόσχευσαν σε μια 30χρονη γυναίκα έναν νέο βρόγχο, «κατασκευασμένο» από την τραχεία ενός δωρητή, η οποία «επενδύθηκε» με τα βλαστικά κύτταρα της ίδιας της 30χρονης. Είναι η πρώτη φορά που ενήλικα βλαστοκύτταρα ενός ασθενούς, που εξήχθησαν από το μυελό των οστών, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί νέος ιστός για μεταμόσχευση – εμποδίζοντας έτσι τον κίνδυνο της απόρριψης του οργάνου.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=5336&ct=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου